Vyšetrenie intolerancie potravín

Čo je intolerancia /neznášanlivosť/ potravín?

Je to neprimeraná reakcia tela na niektorú potravinu, ktorá sa neprejaví hneď po zjedení potraviny. Trpí ňou až 45% ľudí a ich počet stále stúpa. Nezamieňajme si ju s alergiou. Ľudí, ktorí trpia alergiou na potraviny je podstatne menej,  asi 2,5% - 3%. U nich sa reakcia po zjedení nevhodnej potraviny prejaví takmer ihneď, takže títo pacienti si ju vedia sami identifikovať a v budúcnosti sa jej vyhnúť.

Prejavy potravinovej intolerancie môžu byť veľmi rozmanité. Od somatických príznakov ako sú rôzne tráviace ťažkosti, kožné ochorenia, migrény, zahlienenie, časté nádchy, problémy s dýchaním, bolesti kĺbov, svalov, až po psychické symptómy ako nesústredenosť, depresie, či hyperaktivita.

 

                                           Čím sa líši intolerancia potravín od alergie

 

                                                             

Intolerancia

Alergia

Čas prejavu

až niekoľko dní po zjedení  nevhodnej potraviny

ihneď

Príznaky

rôzne, môžu sa prejaviť kdekoľvek  v tele, v ktoromkoľvek orgáne

typické alergické prejavy - výsyp,  pupence, vyrážka, opuchy, kŕče                                       

Závažnosť

nepríjemná, ale neohrozuje život                 

životohrozujúca

Diagnostika

nedá sa samodiagnostikovať       

dá sa samodiagnostikovať

Vyvolávajúce protilátky

IGg

IGe

Trvanie 

môže ustúpiť po vylúčení netolerovanej potraviny

môže trvať celý život

Kožný test

negatívny /napriek pretrvávajúcim ťažkostiam/

pozitívny

                                   

Čo spôsobuje intolerancia potravín ?

Intolerancia potravín je častou príčinou dlhotrvajúcich „nevysvetliteľných“ zdravotných ťažkostí, ktoré nielenže spôsobujú rôzne bolesti, ale často znepríjemňujú človeku život doma i na pracovisku. Môže viesť k „syndrómu zvýšenej priepustnosti čreva“. V takom prípade sa medzi bunkami sliznice čreva vytvoria „diery“, ktorými sa do krvi dostávajú rôzne baktérie, toxíny, čiastočky potravy. Tie tam nepatria.Telo sa bráni prehnanou imunitnou reakciou. Čím častejšie jeme „škodlivé – netolerované“ potraviny, tým viac sa stupňuje imunitná reakcia tela a dochádza k zápcham, bolestiam brucha, kŕčom, nafukovaniu, kožným a dýchacím ťažkostiam, bolestiam kĺbov a kostí, psychickým poruchám, hyperaktivite, migrénam a k množstvu ďalších problémov, ktorých príčiny Vám doteraz nik nevysvetlil.

Syndrómom zvýšenej priepustnosti čreva trpí každý tretí človek!!!  Po zjedení „škodlivej“ potraviny stúpa v tele hladina IGg protilátok, čo potvrdzuje, že človek je intolerantný voči danej potravine. Oslabuje sa imunitný systém, pretože  až 80% nášho imunitného systému sídli v čreve. Len zdravé črevo nám zabezpečí správne fungovanie ostatných orgánov. Ak je náš tráviaci trakt zanesený nestrávenými zvyškami potravín, zaťažovaný nesprávnymi stravovacími návykmi, stresom, je živnou pôdou pre rôzne parazity, plesne, baktérie - potom sú naše orgány na ceste k chronickým ochoreniam.

Testy na intoleranciu potravín pomáhajú zistiť, ktoré potraviny ohrozujú vaše zdravie, pretože ich Vaše telo netoleruje. Nie všetko, čo je všeobecne zdravé, musí byť zdravé pre Vás, pretože telo reaguje na rôzne potraviny rôzne. Testy intolerancie môžu odhaliť, prečo priberáte, prečo máte zdravotné problémy, ktorých  príčina je „neznáma“, po akých potravinách sa cítite unavený, bez energie.

 

Podľa výsledkov testov vám poradca navrhne, ako si upraviť jedálniček, ktoré potraviny dočasne, alebo trvalo z jedálnička vylúčiť, čím ich nahradiť, ako si uľahčiť začiatok zmeny, ale i to, ako by organizmus mohol nevhodnú potravinu opäť tolerovať.